pondělí 21. listopadu 2011

Říkanky pro rozvoj řeči

Na logopedii jsme dostali tip na jednoduché říkanky. Jedná se o Říkanky pro rozvoj řeči od Jitky Tučkové vydané Portálem, cena Kč 109,-.
Zde je anotace.
Děti s opožděným vývojem řeči nebo děti s dysfázií se obtížně učí básničky. Jsou pro ně příliš složité, mnoho hlásek nedokážou správně vyslovit a proto jsou básničky v jejich podání často nesrozumitelné, což negativně ovlivňuje jejich sebevědomí. Kniha obsahuje soubor jednoduchých ilustrovaných říkadel, která mohou logopedi, učitelky mateřských škol i rodiče s úspěchem použít u dětí, které mají s řečí závažnější problémy. Básničky mohou posloužit také pro podporu normálního vývoje řeči u malých dětí. Nejjednodušší říkanky obsahují pouze hlásky prvního artikulačního okruhu, u dalších se postupně přidávají hlásky další. V žádné básničce nejsou sykavky ani hlásky l, r, ř, které jsou z hlediska výslovnosti nejobtížnější. Jednoduché ilustrace podporují zapamatování říkanky, takže si je mohou osvojit i děti, které mají z různých důvodů potíže s učením.
Zde je ukázka. 48 stran je v černobílém provedení, takže opět vymalovávám.






Udělala jsem dvě verze. První jsou karty, druhou je pracovní sešit.





Letos vydal Portál také od Jitky Tučkové Říkanky pro upevnění hlásek.

11 komentářů:

  1. Leni, vypadá to zajímavě!!! Vyřádila ses tak, že se Ti o tom i zdá, viď?
    My trénujeme na říkankách ze Zlatého klíčku, je to abecedně a vždy je ta básnička "zaměřená" na to dané písmeno, A o autu atd...
    My máme "rýmy" moc rádi, a je zvláštní, když něco zrýmuji, Kubík si to pamatuje lépe. Ale mozek mám líný na nápady.
    Umí Sárinka třeba tleskat podle slabik? To je asi ještě těžké, viď? Kubu to trochu "rozptýlilo", nebral to jako učení a pak se to i hodilo na počítání slabik ve škole - ale to jsem přeskočila hooooooodně...
    Tak veselé rýmování a žádnou rýmu:-))
    Magda
    (pod článek o zoubku jsem Ti psala, že v Olomouci jsou nějací 2 stomatologové pro autíky)

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, mas to moc pekne.:-) To by se mohl chytit i Stipa, zkusime a podivam se po tom i v obchode. Dekuji za tip. Me ted rikala pani ucitelka ve skolce, ze mame zkouset vytleskavat pisnicky. Je to asi lehci pro mensi deti.

    OdpovědětVymazat
  3. Magdi a Jani, moc děkuji za komentáře. Magdi, jak se prosím jmenují ti zubaři? Jinak Sárince moc vytleskávání nejde, ale díky za tip. Každá rada dobrá.

    OdpovědětVymazat
  4. Leni, ještě čekám na odpově´d od slečny. Ale tipuji, že jeden z nich bude Klinika zubního lékařství, palackého 12, dr. Zdeněk Werner, telefon na dětské zubní je 585 859 245, ale nevím jestli tam slouží ten Werner. Až mi napíše slečna, dám vědět.
    Magda

    OdpovědětVymazat
  5. Tak slečna byla ochotná a doplnila i druhé jméno. MUDr. Přemysl Krejčí pracuje přímo s postiž.dětmi a je prý velmi milý (slečnu učí). Jo a je také na stejné adrese - Palackého 12.
    No a ještě najít zubaře nám....
    Pa a hezký den!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  6. CHYBA!!!!!!!!!!!!!!!:-))))))))
    ona to je paní doktorka ZDEŃKA WERNER, chachaáááááááááááá:-))))
    Pa Magda

    OdpovědětVymazat
  7. Magdi, já volala právě k té Zdeňce Werner. Prý je tam více zdr. sester, tak jsem kapla asi na tu nepravou.

    OdpovědětVymazat
  8. Omlouvám se, ale Tvému vzkazu nerozumím...
    Magda

    OdpovědětVymazat
  9. Magdi, na té ulici Palackého je více zubařů, mezi nimi právě ordinace dr. Werner, která ošetřuje i postižené děti. Volala jsem k ní do ordinace a měla ten nepříjemný rozhovor se sestrou. Následně po rozhovoru jsem kontaktovala jednu rodinu, která k dr. chodí a ta mi řekla, že je tam více sester. Tak nevím, jestli se tam nějak střídají či co.

    OdpovědětVymazat
  10. Ježiš to mě mrzí!!!! Zkusíš to znovu? A co ten druhý dr? Moc to nepomůže, ale já jsem horší máma než Ty. A to jsme ted bez léku, máme to nejblbější období...Museli jsme ho vysadit kvůli EEG a stejně čekáme na jiný. BREČÍ DOSLOVA KVŮLI VŠEMU, vše bere osobně, je strašně sebekritický a neřeší to jen slovně...
    V tomhle stavu bude zubař fakt peklo...ale musíme musíme už musíme. Magda, hezký den pa

    OdpovědětVymazat
  11. Magdi, uvidíme. Zkusíme ještě návštěvu u toho našeho hodného zubaře a když to nepůjde, zkusíme to znovu u té Werner nebo Krejčího. Moc, moc přeji, ať to špatné období rychle přejde a u zubaře se zadaří. Hezký den Lenka

    OdpovědětVymazat